The Film

It all started small when Zahariz shared his experience living on the road with only pictures and words in his blog. He thought that the experience living the nomadic life is interesting, he then plan to film the journey and share it with a wider audience on film. He is now traveling and filming his journey into a series of travelogue adventure, “Dengan Basikal Aku Menjelajah” (With Bicycle I Travel) which is currently shown on TV AlHijrah, a local Malaysian TV Station.

Check out the 10 minutes short film “Crossing Into The Arctic” which was narrated in Malay with English subtitles.

26 Comments on “The Film

  1. This is really beautiful and touching :) True that we’d always be searching and in one way or another, we’re all nomads. Pure inspiration!

    • Salam. Tumpang bangga dgn u bro…pengalaman yang sangat indah

  2. Doa semoga rahmat Allah sentiasa mengiringi saudara..in shaa Allah

  3. Assalamualaikum ZAHARIZ. Kagum dengan kekuatan jiwa anda merialisasikan impian mengembara hanya dengan berbasikal hanya semata-mata ingin melihat dengan mata sendiri karya sang pencipta yang maha hebat. Sangat menghargainya jika dapat menyelitkan beberapa rakaman atau gambar ketika sedang menunaikan semua ibadah wajib (solat dan puasa di bulan Ramadhan) sepanjang pergembaraan anda. Terima kasih.

    • Aryati – terima kasih atas komen saudari. tapi saya tidak berapa setuju untuk merekodkan diri sendiri menunaikan solat. seperti tidak ikhlas. solat adalah tanggungjawab individu kepada si pencipta… komunikasi antara kita dengannya. dan tidak berapa elok berpuasa jika ia memudaratkan. saya biasanya tidak berpuasa jika saya berada di jalanan pada bulan ramadhan. cuma akan menggantikannya saja bila sampai dan tinggal di satu2 tempat dalam jangkamasa yang lama, iaitu tidak lagi bermusafir. wsalam…

  4. Assalamualaikum,saya sangat suka mengembara dan selalunya backpakers…tapi saudara hanya berbasikal..betul2 jadi inspirasi saya…terima kasih ini membuatkan hati saya lagi kuat untuk melihat dunia luar ciptaan Maha Esa…lagi jauh kita mengembara lagi kita terasa yang dunia ni kecil sebenarnya….

  5. Assalamualaikum.. Teruskan memberi inspirasi kpd rakyat Malaysia! Khususnya golongan yg menyukai dan meminati aktiviti spt ini. Saya setuju dgn salah satu kata2 anda, “tawakkal, tidak boleh dipelajari drpd buku, ttp apabila meletakkan diri dlm satu2 pengalaman yg benar2 membuatkan kita bertawakkal kpd yg Esa” cth spt ketika dlm ribut salji. Btw, rancangan dokumentari anda tlh mnjd rancangan wajib yg mst sy tonton di tv alhijrah. :)

  6. nice film. There are many films around these days – lots of extreme stuff, with sponsors and lots of expensive gear. Your film doesn’t have that – your film and journey are simple, and this is refreshing. I’m sure you inspire lots of people. Good luck and carry on.

  7. Tahniah saudara… semoga segala pengalaman dapat dikongsi bersama untuk dijadikan azimat buat generasi akan datang. Dimana ada usaha di situ ada kejayaan. Untuk berjaya perlu ada keyakinan diri yang tinggi serta semangat yang kuat. Melalui blog ini, jelas terbukti bahawa saudara telah berjaya melalui segala halangan dan rintangan tersebut. Semoga segala usaha diberkati Allah s.w.t.

  8. Syabas dan tahniah kepada ZAHARIZ kerana berjaya merialisasikan impian untuk meneroka bumi ciptaan AllahSWT ! bersyukurlah atas segala nikmat kurniaanNya . semoga anda diberi peluang untuk meneruskan pengembaraan ke lokasi-lokasi lain pula. Walaupun mustahil untuk saya menjejakkan kaki ke lokasi-lokasi impian saya, namun saya rasa puas dapat mengikuti pengembaraan anda di ruangan ini. Terima kasih kerana sudi berkongsi pengembaraan-pengembaraan anda di sini.

    • saya bersetuju dengan kata-kata sokongan dan semangat dari Hjh Suraiya….. Usaha ZAHARIZ sangat mengagumkan… MALAYSIA BOLEH!!!

  9. Syukur pakej anakanda lengkap. Pengalaman seorang untuk semua. Wish i am 40 years younger so Thai i can cycnle situ u. Insyallah jumpa di Malaysia nanti.

  10. tahniah…pngalaman anda sgt memberi inspirasi kpd sy dlm mencari erti kehidupan…

  11. Greetings from India,

    Saw your journey and the hardships you are going through, become a fan of your work and passion. Beautiful and stunning work. Keep it up. waiting for more. :D

  12. Salam bro..
    Aku tengok first time pengembaraan ko dalam TV alhijarah…
    Aku respect dengan keputusan ko tuk jadi seorang nomad….
    Teruskan usaha untuk mengembara..
    Kisah ko tak sama mcm cerita orang lain..
    Gambar2 pun cantik..thorbaikk!!
    Keep Up the good work brother..
    May Allah Help You Always

  13. Betapa kuatnya semangat kamu,boleh mnjadi inspirasi pd orang lain.Saya cuba search jika ada buku yg sdr tulis dijual di pasaran tp x jumpa..ada atau tidak ye?

  14. Saya tahu ttg mengembaraan ini dari channel suria TV Singapore. Skrg tgh di tayangkan. Sunggun mengujakan. teringin juga mengembara melihat keindahan alam dan kehidupan di tpt lain. Yg lagi best video tu di rakamkan sendiri. Terbaek.

  15. Saya tak pernah jemu menonton siaran ulangan DENGAN BASIKAL AKU MENJELAJAH yg dsiarkan d tv al hijrah… syabas saudaraku Zahariz…

  16. Usaha murni ZAHARIZ sangat mengagumkan… paparan video dan gambar yg mengamit hati …

  17. terbaikla bro semoga usaha ini d rahmati allah.ambo suka tgk nature alam….sgt terbaik

  18. Pujian kepada Allah, Pengatur Semesta Alam kerana memberi kekuatan kpd saudara untuk melihat wajahNya (Alam Semesta) moga dengan perkongsian ilmu ini akan dapat menginsafi mereka yang lain tentang kebesaran Allah swt dari sudut pandangan saudara sebagai perjalanan kembara seorang Nomad. Doa saya sebagai moga pencarian saudara tercapai dan dapat menjadi Hamba yang taat mengabdikan keada penciptaNya ( Surah 51, ayat 56).

  19. Inspiring. Life is not just about destination. it’s how we deal with the journey. yet, our ultimate place to go is syurga, insyaAllah. all the to the next.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: