Dengan Basikal Aku Menjelajah 3 (Behind The Scene)

A short 10 minutes video showing the experiences I had of over 400 days filming my solo adventure in the Tien Shan mountains in Kyrgyzstan. The initial idea was to continue cycling, but I had to rethink when the snow started to fall from the Kyrgyz sky covering its mountains…

I then went to Finland to learn skiing from the Finns in the Arctic for almost a month. Upon returning to Kyrgyzstan, I then started my journey crossing the mountains on my skis for almost 400km. When the snow started to melt, I then continued my journey on horseback… watching the nomadic life under the shadow of the Tien Shan…

Filmed & Edited by me

Music by Philip Curran

33 Comments on “Dengan Basikal Aku Menjelajah 3 (Behind The Scene)

  1. Thank Zahariz, it is very intersting and infomative vedio, not only the views and sound background, but the most is the commentory or narator?Suara yang lunak walaupun bersahaja, mungkin itu adalah hasil kesungguhan anda melakukan kerja amal ini, beri kebaikan untuk orang lain. Tahniah didoakan moga Tuhan terimalah ini semua sebagai amal jariah anda yang akan diganjari di sana nanti with endless love and care.

  2. I love travelling. Tapi kadang2 takut nak explore dunia luar. Being a nomad in outside world memang memerlukan kekuatan yang luar biasa. I wish that one fine day

  3. Saya cukup berani utk backpacking Dan berjalan melihat keindahan alam.. In shaa Allah one fine day. :-)

  4. sangat kagum dengan ketabahan en zahariz mengembara seorang diri ke tempat2 yang jarang dapat ditembusi oleh pelancong biasa…..

  5. Assalamualaikum. Moga Allah pelihara tuan di sepanjang safar tuan. Ibu saya amat minat dengan perkongsian tuan. Mudah-mudahan usaha tuan Allah permudahkan.

  6. Nice. Awesome. Superb ! Sangat bermotivasi. Saya harap, saya dapat mengambara bersama abang zahariz dan belajar sesuatu yang baru dalam hidup. :D

  7. Salam Zahariz,
    Saya nak tanya…macamana shoot video sedangkan melihat seperti ada crew?
    Boleh dapat acct fb?

  8. Assalamualaikum I am from Brunei, I was watching one of your documentary film which was aired on our local TV. I was amazed by your stories and adventures and by the image you captured amazingly captivating. Looking forward to see you on another adventure.

  9. Malaysians are so proud of you, Zahariz. My husband and I never miss ur show. You are our inspiration. Congrats! Can’t wait for your next adventure.

  10. Tahniah…journey yg mencabar..indah nya ciptaan Allah..anda memberi kami peluang melihat yg kami tk dapat rasai..hope zahariz boleh tunjukkn juga bgaimana pelaksanaan solat dlm setiap journey yg dilalui..

    • Assalamualaikum En.Zahari. My FIL & MIL are your biggest fans. They have been watching your documentary since 1st season. I would love to give them all your episodes in a CD. Would love to hear your responses about this. TQ

      • wsalam ashikin. thank you so much! insyallah i will let u know if i produce the dvd. for now i plan to make it available on download first… original full hd of course :)

  11. Assalamualaikum saudara zahariz.semoga perjalanan saudara sentiasa di bawah lindungan Allah Taala.saya selalu terfikir kalau travel seorang diri ni kita kena kuat mental n fizikal.sebab kita takkan tahu apa yg akan muncul didepan kita.sentiasa ada ujian dan cabaran.yg penting mesti berani kan.semoga sentiasa kuat dan tabah.

  12. sy adalah pemint setia dokumentari zahariz..ingin sgt brjmpe bro utk mndgr pnglman yg amt menkjubkn..sy trfkir utk mngmbara di semua laluan2 bro zahariz trutamanya laluan artik..sungguh mnkjubkn..subhanallah

  13. Allahu rabbi..menarik xpdc saudara zahariz.takjub sy tgk chaya hijau yg spt “menari2” tu.

  14. Salam saudara zahariz…moga dlm rahmatNya sentiasa…hamba amat tertarik dgn perjalanan tuan..perjalanan yg memberi tuan kesempatan untuk berkomunikasi dgn diri sendiri… berkomunikasi dgn alam…dgn tuhan…..hamba ingin berkongsi cara utk tuan lebih memahami semuanya itu…moga dgnnya perjalanan lebih lengkap…..jika berminat hubungi hamba kamalmn3934@gmail.com

  15. Pingback: Akademi Farmasi Nasional Surakarta merupakan institusi pendidikan tinggi yang pr… | Lowongan Dosen

  16. Pingback: Akademi Farmasi Nasional Surakarta merupakan institusi pendidikan tinggi yang pr… | Lowongan Dosen

  17. Masyalllah! What you are doing truly amazes me! I managed to watch your documentary earlier on Al-Jazeerah. I’m blown away for the fact that you are ALONE. With Allah. Continue what you do. Will continue to support you and follow up with your travel expeditions! May Allah keep you safe in your journey always. Salam!

  18. You went to finland for a month to learn skiing.so that you can continue your journey..hat off to you sir..you gain malaysian respect sir..

  19. Amazing!
    Thank you so much for sharing your journey with us. It’s so inspiring to see what you have seen, your adventure through filming and that you have learnt skiing (because you needed it to get forward).
    Love it!

  20. Salam… Catatan dan pengembaraan yang menarik hati. Sy dah follow dr pengembaraan yg pertama lagi…tak sabar utk menunggu hasil tulisan saudara lagi.. Teruskan mengembara dan menulis..supaya kami dapat berkongsi ttg dunia pengembaraan saudara.

  21. Wahhh…menariknya kalau dapat pergi mengembara jugak…impian sejak kecil lagi utk melihat keindahan alam ciptaan Allah ini…congrates to you Zahariz…idolaku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: